• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.08)
1984 - george orwell
george orwell'in kült kitabı bin dokuz yüz seksen dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır bin dokuz yüz seksen dört. güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır.


  1. bu kitapla ilk tanışmam lise 3 felsefe dersi dönem ödevidir. ütopyalar - distopyalar arasında seçim yapmamı isteyen hocam ben distopyaları istiyorum dediğimde yüzüme şaşkınlıkla bakmıştı. içimden, kesin bu karı bana şimdi "neden?" sorusunu soracaktır düşüncesiyle hızlı bir beyin jimnastiği yapıp cevaplar hazırladım. lakin sormadı.(bkz: boşuna hazırlık yapmak)

    her neyse distopya kategorisinden de bazı kitaplar sundu önüme benim seçmem için, lan ben daha önce kitap fazla okumamışım nereden bileyim derken bak bu iyidir bunu oku(1984) dedi. ödevin içeriğini anlattı, kitap okunacak ve en az 5 en fazla 15 sayfalık özeti getirilecek.

    kitabı sipariş ettim. beyaz kapak şekilli bir şey.. (bkz: can yayınları) aldım kitabı başladım okumaya derken lan ben kitap okumayan adam ilk gün 5 sayfa ikinci gün 10 sayfa..sevmeye başladım ama bir yandan da diyorum ki lan buralar bana bir yerden tanıdık geliyor.. ( bizim ülkeyi adam bize anlatıyor amk)

    velhasıl ödevi teslim günü geldi kitap daha önceden bitmişti ama ödev bitmemişti. çünkü başlanmadı ki hiç. hemen kalemi ele aldım başladım yazmaya ama nasıl yazıyorum akp'nin iktidara gelmesiyle bi' başladım pir başladım. ülkeye dair her şeyi (bkz: muhabbet kuşu) gibi şakıyorum demek isterdim ama hiç öyle bir şey olmadı. 1 (bir) sayfa a4 kağıdına şöyle şöyle olmuş falan filan yazıp hocaya teslim ettim.

    velhasıl daha uzatmak istemiyorum aradan zaman geçti, seçimler atlattık, direnişler gördük, katliamlar gördük.. ve kitabın anlattığından bir sikke fazlasının değiştiğini göremedik..

    !---- spoiler ----!

    2+2=5

    !---- spoiler ----!